Niets moet, alles mag

Zo, daar ben ik weer.

Het is al een tijd(je) geleden dat ik heb een bericht heb gepost. Mensen om mij heen vroegen zich af hoe het met mijn blog ging, of merkten terecht op dat het al en tijdje stil was. In mijn hoofd had ik mezelf uiteraard al tien keer verweten dat ik geen inspiratie meer had, geen energie ervoor had en dat mijn blogs ‘toch stom’ waren. Oh oh oh.

Totdat ik op een dag ineens het licht zag. Ja hét licht.
Het licht dat mij liet inzien dat ik niet persé dagelijks wat moet posten. Of dat ik überhaupt sommige dingen moet doen. Oké, natuurlijk moeten we dingen doen in het leven zoals eten, drinken, slapen etc., anders overleven we het niet, maar mijn blog valt duidelijk onder de categorie van het spreekwoordelijke licht. Halelujah!

Nu ik aan de afgelopen maand terugdenk begrijp ik waarom ik geen behoefte had om te bloggen. Het ging namelijk echt heel goed met me! Ik had onwijs goede dagen, zin in het leven en ook met werken en Yara ging alles lekker. Ik ben mijn spiritualiteit weer op gaan pakken en ben weer begonnen met boeken lezen. Oftewel: hallo hobby’s! 

Schrijven is ook een hobby, maar op dat moment kon ik gewoon even niet schrijven over mijn depressie. Sterker nog, ik kon me die diepe dalen van de depressie niet eens meer echt voor de geest halen. Kun je nagaan hoe snel je zulk soort dingen vergeet… Dit was overigens nog wel in de periode dat ik ‘moest schrijven over mijn depressie.’ Want ja, mijn blog gaat nou eenmaal over een depressie, dus waarom zou ik ergens anders over schrijven?!

Aii toch weer die denkfout! 

Ook al had ik willen schrijven over een pratende boom. Een gillende dakpan. Of een zingende eend. Het was misschien niet de meest interessante blog geworden, maar who cares?! Nou ik dus. En dat moet mag ik vanaf nu loslaten!

Deze afgelopen maand is weer een mooie les voor mij geweest. Ik merk namelijk dat als ik een tijdje goede dagen heb, er ook weer een soort automatische robot-stand naar voren komt. En dan kom ik heel langzaam weer in een vicieuze cirkel terecht die uiteindelijk niet goed voor me is. Activiteiten zoals – bijvoorbeeld – schrijven over een zingende eend is dan een mooie cirkel-killer omdat ik dan doe wat ik graag wil, met het idee dat het niet persé moet. Volgen jullie me nog?

Dus, lieve blogleeskindertjes, jullie zijn nog niet van mij af :-). Deze mama heeft onlangs ontdekt dat ‘niets moet, alles mag’ meer dan alleen een uitspraak is. Het is een principe. A way of life. En ik ben er trots op dat ik dit principe mag naleven. Het betekent misschien dat ik niet altijd meer dingen doe die sommigen van mij gewend zijn (lees: bijvoorbeeld altijd maar ja zeggen), maar ik zit daardoor een stuk beter in mijn vel.

Toen ik deze blog begon had ik geen idee waar ik over wilde schrijven en nu, 15 minuten later, staat er een heel verhaal over niets moeten, zingende eenden en gillende dakpannen. Met de inspiratie zit het dus blijkbaar wel goed, ook als ik het idee heb dat het er even niet is.

Deze onverwachte blogpost doet me ineens denken aan een quote die ik laatst tegenkwam:

Watch your thoughts, they become words;
watch your words, they become actions;
watch your actions, they become habits;
watch your habits, they become character;
watch your character, for it becomes your destiny.
Frank Outlaw / Book: The Bible / Proverbs 4:23

Genoeg om over na te denken dus op deze iets-minder-zonnige dinsdagmiddag.

Tot snel! ♥

Liefs,

Irina

4 thoughts on “Niets moet, alles mag

  1. lieve schat dit heb je weer zo mooi verwoord, ik zou willen dat ik wat van jou kracht had op die leeftijd. Dan had mijn leven er nu heel anders uitgezien. Maar ik begin het nu ook te leren om nee te zeggen al is het helemaal niet makkelijk. Ik heb nu ook aardig mijn balans in het leven gevonden. al is het soms ook niet makkelijk maar we komen er wel.
    Dikke kus en knuffel van je tante, I love you with all my heart xxxxxxx

    1. Dankjewel Tyo. het is zeker niet makkelijk om nee te zeggen maar alles heeft zijn tijd nodig. Ik ben blij om te horen dat je je balans aardig hebt gevonden en ook meer nee zegt! Trots op je!

      Love you too, kusss xxxx

  2. Wat heb je dit weer mooi geschreven wijffie . Jij leert tijdens het schrijven van je blog en ik leer tijdens het lezen van je blog. Je bent mijn lieve dochter en ik hou van jou ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *